fbpx

820 години по-късно отново коронясват цар Калоян във Велико Търново

By 01 Юли 2017 Прочетена 2888 пъти 0
Участници във фестивала са над 120 реанактори от България, Сърбия и Румъния Участници във фестивала са над 120 реанактори от България, Сърбия и Румъния

По случай 820-годишнината от възкачването на цар Калоян на българския престол, крепостта Царевец е домакин на Международния реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”.

Фестивалът бе открит снощи от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който приветства участниците и гостите с гордост и любов към българското минало.

„Възстановките са много атрактивни и дават възможност на всеки да усети духа на Средновековието, величието на Второто българско царство и на цар Калоян – един от най-славните български владетели.”

Участници във фестивала са над 120 реанактори от България, Сърбия и Румъния, като всяка една от групите или самостоятелни участници вчера представи кратка демонстрация пред събралата се публика.

Събитието ще продължи през двата почивни дни, като ще се проведат възстановки на исторически битки, сцени от битието, а посетителите ще могат да опитат традиционни ястия от отминалите векове.

Свободни реконструктори от цяла България ще покажат техники и похвати за изработване на въоръжение, студено коване на цветни метали, създаване на облекло, бижута, аксесоари, дърворезба и други.

Програмата за тази вечер включва възстановка на коронацията на цар Калоян от 19 часа, както и на битката с латините, в която е пленен император Балдуин Фландърски. След тях ще групата „Ериней” ще изнесе концерт, който ще озвучи Царевец със средновековна музика, а от 22 часа ще се излъчи безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

На Царевец ще се представят български, както и чуждестранни групи като „Бели орлови” от Белград, „Ursului brun” ”(„Кафява мечка“) от Букурещ и трансилванската формацията за "жива история“ „Черният дракон“.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar