Френски експерти ще запознаят местните власти в България с работещите решения за съхраняване на културното наследство

By 19 Юли 2017
Това ще стане през октомври, когато Велико Търново ще бъде домакин на национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция" Това ще стане през октомври, когато Велико Търново ще бъде домакин на национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция" Община Велико Търново

Френски експерти ще споделят опит с Велико Търново и местните власти в България по отношение на опазването на културното наследство.

Това ще стане през октомври, когато в старата столица ще се проведе национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция".

Събитието ще дъде възможност както на българските местни власти да обменят добри практики и да се запознаят с работещите решения във Франция по въпроса със съхраняването на недвижимото културно-историческо наследство.

Темите на дискусията ще бъдат свързани с необходимите законодателни промени, ускоряването на сроковете за одобрение на проекти за реставрация на паметници на културата, мерките, които кметовете могат да предприемат срещу нехаещите собственици на старинни къщи, както и дигитализацията на базата данни и създаването на единен електронен регистър на паметниците на културата.

"За целта Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ вече работи за синхронизацията на Закона за културното наследство, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Проекторешенията ще са готови до есента", обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ, по време на среща с Джонатан Феди - мениджър международно сътрудничество и проекти в Националната асоциация "Забележителности и забележителни градове на Франция".

Феди поздрави Панов за усилията, които местната власт полага, както и изрази положителни впечатления от реставрацията на старинни сгради във Велико Търново.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.