Отоплителните уреди на 58 семейства във Велико Търново ще бъдат подменени по програма за по-чист въздух

By 12 Октомври 2020 Прочетена 1267 пъти 0
Отоплителните уреди на 58 семейства във Велико Търново ще бъдат подменени по програма за по-чист въздух Отоплителните уреди на 58 семейства във Велико Търново ще бъдат подменени по програма за по-чист въздух Снимка: Община Велико Търново

На 9 октомври по време на Кръгла маса, проведена във Велико Търново, основна тема беше напредъка по реализацията на дейностите по интегрирания проект “Българските общини работят заедно за по-чист въздух”. Проектът ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление с дърва и въглища чрез подмяна на стари отоплителни уреди.

В проекта участват шест общини – Столична община като контролиращ бенефициент, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, както и неправителствената организация Клуб “Икономока 2000” като асоциирани бенефициенти.


Дискусията беше открита от началника на отдел “Околна среда” в Община Велико Търново и ръководител на проекта за града – Зориница Кънчева-Миладинова. По време на пилотната фаза на проекта ще се включат 58 домакинства от Велико Търново. Старите им отоплителни уреди ще бъдат подменени с ново оборудване.

В следващата основна фаза броят на домакинствата, които ще се включат, ще бъде 548.

Продължителността на дейностите е до октомври 2024 година.


Очаква се с реализирането на проекта замърсяването с фини прахови частици в шестте общини да бъде намалено с 158 тона за година.

Доставката и монтажа на отоплително оборудване се извъшват с подкрепата на Програма Life+ на Европейската комисия, която безвъзмездно ги финансира. Безплатно за домакинството е демонтирането на старото обудване, работещо на дърва и/или въглища, изнасянето му от жилището и предаването му за рециклиране. Новите отоплителни уреди могат да бъдат: пелетна топловъздушна камина, пелетна камина с водна риза, пелетен котел с водна риза, газов котел, газов конвектор, стоманени панелни радиатори.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net