В навечерието на 24 май: Във Велико Търново връчиха наградите "Култура" и "Св. Патриарх Евтимий"

By 22 Май 2021 Прочетена 2220 пъти 0
В навечерието на 24 май: Във Велико Търново връчиха наградите "Култура" и "Св. Патриарх Евтимий" В навечерието на 24 май: Във Велико Търново връчиха наградите "Култура" и "Св. Патриарх Евтимий" снимка: Община В. Търново

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, с Награда "Св. Патриарх Евтимий" в няколко категории бяха удостоени заслужили учители от Велико Търново.

Обявени бяха и носителите на общинската награда "Култура" – за ярки постижения и за най-успешен дебют.

Отличията бяха връчени от кмета на старопрестолния град Даниел Панов по време на тържествена церемония, провела се в МДТ "Константин Кисимов". Решенията за наградените, гласувани от Великотърновски общински съвет, бяха обявени от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Церемонията бе уважена от много учители и преподаватели, творци и културни дейци, представители на институции и др.


В предучилищното образование носител е Албена Щаракова от ОУ "Св. Патриарх Евтимий". В начален етап на образование призът е за Стефка Стоянова от ОУ "Бачо Киро". В категорията прогимназиален етап кметът Панов връчи наградата на Даниела Солакова-Атанасова от СУ "Вела Благоева", а в гимназиален етап – на Георги Игнатов от ПМГ "Васил Друмев". В категория "Колектив на годината" с награда "Св. Патриарх Евтимий" бяха отличени екипите на Детска градина "Райна Княгиня" и ОУ "Св. Патриарх Евтимий".

С Награда "Култура" за ярки постижения бе удостоен проф. Иван Станков – писател и преподавател от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", литературен историк, преводач на съвременна румънска литература и професор по история на българската литература. В категорията за най-успешен дебют наградата приза младият художник Стоян Илев. Той е завършил ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", където днес е и преподавател. Твори в сферата на живописта, инсталацията и видеото.


Кметът Даниел Панов поздрави наградените, както и всички, които са се посветили на просветата, културата и изкуствата.

Да си учител, да се посветиш на образованието, на културата и духовността - това е кауза, в основата на която е родолюбието. Професиите, която сте избрали, не са като останалите. Бъдете сигурни, че в мое лице като кмет и като председател на Националното сдружение на общините в България имате съмишленик. Благодаря ви, че сме заедно в още една кауза – развитието на Велико Търново. И издигането на престижа на любимия ни град като историческа и духовна столица на България. С вашите мъдри съвети и опит, с вашите идеи, с академичната общност и подкрепата на обществениците заедно ще чертаем пътя на Велико Търново през идните години. А именно – Старата столица да е най-знаковият център на българщината, на българския дух, култура и традиции.

обърна се към дейците на просветата и културата Панов

Празничната вечер завърши с постановка на оперетата "Прилепът" от Йохан Щраус, в изпълнение на талантливите артисти от МДТ "Константин Кисимов".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 22 Май 2021 16:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net