Русенският университет отбеляза Международния ден на редките болести

By 29 Февруари 2024 Прочетена 245 пъти 0
Студенти пуснаха 100 разноцветни балона пред Русенския университет за отбелязване на Международния ден на редките болести Студенти пуснаха 100 разноцветни балона пред Русенския университет за отбелязване на Международния ден на редките болести снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Днес Националният алианс на хората с редки болести (НАХРБ) в партньорство с Русенския университет "Ангел Кънчев" отбелязаха Международния ден на редките болести, който се чества в последния ден на февруари.

В първи и втори корпус на университета студенти раздаваха информационни брошури, а на обяд пуснаха в небето 100 разноцветни балона пред сградата на Ректората в знак на съпричастност към хората с редки болести. На събитието присъства зам.-ректорът по международното сътрудничество доц. д-р Галина Иванова.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Националният алианс, клуб "Здраве" на Русенския университет и Община Русе от 2015 ежегодно организират информационни кампании, семинари и обучителни срещи. Основна цел на тези дейности е да се повиши информираността на обществото за нуждите на тези хора.

Началото на инициативата за отбелязване на Деня на редките болести е поставено през 2008 г. от Европейската пациентска платформа EURORDIS. Нейната цел е да запознае европейската общественост с проблема "редки болести". Всички засегнати от тези заболявания са изправени пред сходни трудности при получаването на точна диагностика, адекватна медицинска информация и правилна насока към квалифицирани специалисти. Факт, който засяга над 300 милиона души, 75% от които са деца.

Пациентите с редки заболявания са особено психологически, социално, икономически и културно уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или имат хронично прогресиращо развитие с висока степен на инвалидизиране.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net