В Русенския университет се проведе семинар по проект DeepGreenInno

By 30 Октомври 2023 Прочетена 362 пъти 0
В Русенския университет се проведе семинар по проект DeepGreenInno В Русенския университет се проведе семинар по проект DeepGreenInno снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

На 26 и 27 октомври в Русенския университет се проведе семинар по проект DeepGreenInno.  

Семинарът, озаглавен "Разпознаване на дълбокия технологичен потенциал и използване на резултатите от научните изследвания", бе открит от ректора акад. Христо Белоев и зам.-ректора доц. Десислава Атанасова. Специални гости на събитието, които приветстваха участниците, бяха още Милен Добрев, изпълнителен директор в Русенската търговско-индустриална камара, Гергана Илиева и Радина Костадинова, експерти по връзки с обществеността и комуникация към Българо-румънска търговско-промишлена палата, които дадоха на гостите възможност да чуят за възможностите за предприемачество в този регион.

Лектори от консорциума Deep Green Inno говориха за разнообразие от материали и технологии, но също и за това как предприемаческите умения трябва да се слеят със съвременните изследвания в областта на науката за материалите. Въпреки че иновациите, класифицирани като дълбоките технологии, са по-трудни за реализиране и често изискват големи инвестиции, необходимо е да се повиши самочувствието на младите изследователи и да се научат как да търсят финансиране, за да могат откритията им да достигнат до пазарите.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

На следващия ден събитието беше последвано от посещение във фирма "Линамар Лайт Металс Русе" от гости от консорциума заедно със студенти от инженерни специалности. Компанията е водеща в производството на прецизни метални компоненти и модули, изработени чрез високотехнологично роботизирано оборудване за глобалните пазари на електрифицирани и превозни средства с конвенционално задвижване. Мениджърът по качеството на компанията Анна Гончарова запозна гостите с продуктовите разновидности и постиженията на фирмата, след което гостите посетиха и самия завод, разположен в Индустриален парк Русе.

Линиите за производството на сърца от органичен и неорганичен пясък, които след това се поставят в леярската форма, върху която се излива алуминиевата сплав и се оформя главата на двигателя, е в процес на "озеленяване". А именно, компанията работи върху внедряването на иновативни производства, базирани на използването само на по-екологични неорганични пясъчни сърца, които могат лесно да бъдат рециклирани без замърсяване.

Освен това, за по-голяма екологичност на процесите и пречистване на въздуха, компанията използва огромни иновативни биофилтри за бактериално разграждане на замърсителите.

Посещението даде по-задълбочен поглед върху подхода за комбиниране на дълбокотехнологични производствени процеси на леене и възможности за „зелени“ иновационни принципи в производствените линии и пречистването на въздуха.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net