ВИДЕО: Млади хора от цяла България се учат на земеделие край търговищко село

By 09 Юли 2021 Прочетена 2278 пъти 0

В едно търговищко село млади хора от цяла България се учат на земеделие на практика - на полето - в специален обучителен център.

Той е изграден чрез спонсорство, дарения и собствена стопанска дейност. Основен спонсор е фондация от Дания, а образователните програми се финансират и чрез средства от дейността като социално предприятие.

Преди няколко години младият д-р Апостолов се заема да обработва наследствени земи на свои роднини в село Надарево. Захваща се със земеделие, което щади земята, но иска да предаде знанията и уменията си на следващите поколения. Така се ражда идеята за обучителен център и фондация, която подкрепя предприемачеството сред младите и подпомага развитието на земеделието.


Наученото се практикува на двора. Тук и на опитното поле, което е недалеч от селото, може да се видят от домати и краставици до грозде и круши. 
В момента тук са деца от професионалната гимназия по земеделие в Силистра, които са дошли, заедно с преподавателите си.

Най-ценното за учениците е именно няколкодневното практическо обучение в тънкостите на този вид земеделие. Tака децата попадат в света на растенията, запознават се с билките и тяхното приложение.

И кой знае - един ден, освен към устойчивото земеделие, може да се върнем и към "устойчивото" лечение.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Петък, 09 Юли 2021 22:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net