fbpx

БСП внася в парламента собствен законопроект за промени в избирателната система

By 16 Юни 2017 Прочетена 1423 пъти 0

БСП подкрепя мажоритарния вот, но не в този вид, който предлагат от ГЕРБ.

Това каза за КИС 13 народният представител Пенчо Милков. Той обясни защо вчера в парламента социалистите гласуваха против законопроекта за промяна на Изборния кодекс.

"На първо място Изборният кодекс, представен от ГЕРБ, води до изключително силна непредставителност на гласоподавателите и до големи диспропорции. Давам ви пример, който ми даде проф. Михаил Константинов - при резултатите от последните избори (говорим за законопроекта на ГЕРБ, не говорим за мажоритарния вот) ГЕРБ са първи със съответния процент. По проекта, който те предлагат, щяха да имат между 160 и 180 депутати. Това е едно мнозинство, което няма да отговаря на реалния вот на гражданите.", обясни депутатът от БСП Пенчо Милков.

От БСП вече имат собствен законопроект за смесена избирателна система.

"Много по-добре изготвен и балансиран законопроект, който и отговаря на решението на референдума, и запазва представителността. Законопроект, който е модерен, а не анахроничен като този на ГЕРБ, защото законопроекта на ГЕРБ ни връща в годините между 53-та и 89-та, когато в България действаше точно такава система. Нашият законопроект определя по мажоритарен начин конкретните лица, които да бъдат народни представители, но съотношението на политическите сили се определя пропорционално. Тоест от общия даден вот за политическата сила. По този начин няма да има изкривяване.", разясни народният представител за КИС 13.

Очаква се социалисите да внесат своя законопроект едва след като бъдат разгледани предложенията на другите политичски сили. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar