Депутатите рестартираха проекта за АЕЦ "Белене"

By 07 Юни 2018 Прочетена 1566 пъти 0

До 7-8 години АЕЦ "Белене" може да бъде готова. Това каза в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова след решението на депутатите да се даде "зелена светлина" за реализирането на проекта.

Това ще стане с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции.

В основа на дебатите в Народното събрание се превърна предложението на БСП да отпадне мораториумът върху изграждането на АЕЦ "Белене", приет през 2012 година. Според Жельо Бойчев ако не се отмени забраната, това може да спре инвеститорите да се включат в проекта.

Предложението на управляващите беше проектът да се реализира на пазарен принцип, без дългосрочни договори, които ще бъдат в ущърб на държавата.

"Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина. Тези опити за корупционни схеми, които бяха приети в тези управления преди десетилетия", категоричен бе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След като Народното събрание даде "зелена светлина" да се търсят възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволството си от приетото правилно решение.

"Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 година се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения", каза Петкова.

Предстои разработването на процедура свързана с избора на стратегически инвеститор. Действията трябва да бъдат предприети в срок до 31 октомври.

"НЕК трябва да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме с този проект и да вървим напред. Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, да бъде публична и прозрачна, с обективни критерии", подчерта още енергийният министър.

Министър Петкова изрази надежда, че АЕЦ "Белене" може да бъде готова в следващите 7-8 години.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net