Махат знаците, предупреждаващи за камери на пътя

By 14 Юни 2017 Прочетена 1807 пъти 0

Днес Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за движение по пътищата.

Една от тях, която предизвика най-бурен дебат в парламента е премахването на знак E24 - "Внимание, камера за скоростта!".

Според вносителите от ГЕРБ в момента знакът единствено предупреждава водачите, че има радар на пътя и те намаляват скоростта, след което продължават да карат с превишена такава. Това обесмисляло камерите за скорост по пътищата.

От БСП застанаха зад ГЕРБ и подкрепиха отпадането на знака със същите мотиви:
„В закона няма допълнително изискване да предупреждава хората, че тук по-специално трябва да го спазват, а там по-специално могат да минат между капките... Нека не внушаваме на хората, че законите в България се спазват само, когато могат да те хванат. В противен случай може да си правиш каквото искаш“, заяви депутатът от БСП за България Таско Ерменков и продължи:
„Нека да подкрепим промяната. Тя не решава всички проблеми на безопасността на движението, но решава един проблем, който може да ни възпита да станем по-законопослушни и да спазваме реда и изискванията в държавата.“

ВОЛЯ на Веселин Марешки и ДПС обаче изразиха резерви относно ефективността на предлаганите промени. 
„Няма да намалите жертвите, няма да намалите онези шофьори, които ще намалят, когато има камера и след това ще увеличат. Наблягайте на безопасни и комфортни условия на пътищата. Създайте надлези и подлези за преминаване на пешеходците“, призова Рамадан Аталай от ДПС.

В крайна сметка законопроектът бе приет на първо гласуване с подкрепа от 165 народни представители "за" и 26 "въздържал се".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net