Мерките срещу COVID-19 във Великобритания: Впечатленията на един българин в Лондон /ВИДЕО/

By 25 Март 2020 Прочетена 1882 пъти 0

Преди дни правителството на Великобритания взе спешни мерки за справяне с пандемията от COVID-19. Оттогава са затворени заведения, ресторанти, фитнес зали, кина и други места, където се събират много хора. Училищата, колежите и университетите също са затворени, като обучението се извършва онлайн.

Това става, след като дълго време властите на Острова бяха критикувани за по-либералния подход спрямо световната епидемия.

Бившият великотърновски журналист Момчил Йончев разказва пред телевизия КИС 13 за рязката смяна на обстановката в Обединеното кралство и как хората възприемат новите мерки.

Всеки трябва да си стои вкъщи. Позволено е да излиза само един човек от домакинство – до магазина за хранителни стоки, до аптеката или на работа, но ако работата е такава, че не може да се извършва от вкъщи. За повечето българи тук това не е вариант, тъй като голяма част от нас са заети в строителството. Извън дома всеки трябва да спазва дистанция от другия. Поне 2 метра.

сподели за телевизия КИС 13 Момчил Йончев


Всички граждани спазвали указанията, като това ставало без да се налага със заплаха от глоби или затвор.

Вчера ми се наложи да пътувам от най-южната част на Лондон до най-северната и по пътя си не срещнах нито един полицай, който да ме заплаши, че ще ме глоби или ще ме хвърли в затвора, защото съм излязъл. Навсякъде обаче беше пусто. Минах съвсем сам през втората по големина гара, която обслужва по над 10 милиона души на ден.

споделя още той


Въпреки повишеното търсене на хранителни продукти, нямало драстично повишение на цените като някои стоки изобщо не са поскъпнали.

След като миналата седмица хранителните магазини бяха буквално разграбени и в тях не беше останало почти нищо, през тази седмица започна ново зареждане. Пред мен тогава един човек си купи 80 килограма ориз. Като цяло обаче търговските вериги носят своята отговорност и се стараят потребностите на населението да бъдат задоволени.


По думите на Момчил, хората са спокойни, тъй като са взети необходимите социални и икономически мерки за справяне със ситуацията.

Правителството взема необходимите мерки и всеки, който е засегнат от коронавируса ще получи обезщетение равно на 80% от сумата, която е получавал. Мога това да го заявя със сигурност, защото късно снощи, след 22:00 часа, получих СМС за регистрация за отпускане на парични средства.

разказва още Момчил Йончев


Всички институции и компании също носят своята социална отговорност в момент на криза.

Банките и другите кредитни компании разсрочват заемите и дори отлагат плащанията без да се трупат наказателни лихви и такси. Агенциите за недвижими имоти също дават възможност да се отложат плащанията за наемите. Самолетните компании дават варианти да се пререгистрира или върне самолетен билет без допълнително начислени такси. Въобще всички институции – и по-големи и по-малки финансови и търговски компании носят своята социална отговорност и се стараят да бъдат полезни по всякакъв възможен начин. Дори Кралската опера, която също е затворена, излъчва представления онлайн и то съвсем безплатно.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 25 Март 2020 17:15
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net