Окръжният съд в Шумен даде ход на делото "Хитрино"

By 15 Януари 2018 Прочетена 1537 пъти 0

В Окръжен съд - Шумен започна делото за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

Първото заседание на съда по делото бе разпоредително и на него като частни обвинители бяха конституирани всички пострадали и близки на загиналите. Това престъпление е по транспорта, за което се предвижда наказание от 5 до 20 години затвор.

Според държавното обвинение причина за настъпилото ЖП произшествие е, че товарният влак се е движил с двойно по-висока от разрешената скорост. Това е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните. В обвинителния акт е посочено, че машинистът на товарната композиция Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч. и не намалил скоростта до 40. Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

Адвокатите на машинистите поискаха отвод на прокурора Маргарита Георгиева. Те настояха и за връщане на делото за доразглеждане, тъй като не са им били дадени видеозаписи от огледи на дерайлиралите цистерни и локомотив. Съдът обаче отхвърли исканията.

По същество делото ще започне на 7 март. То ще се гледа по съкратената процедура, като няма да бъдат призовавани всички свидетели и вещи лица.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net