Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

By 16 Януари 2017

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев.

Съдия Силвия Цанкова намери за основателно искането на Софийска градска прокуратура кметът да не заема поста си, докато тече досъдебното производство срещу него.  

Заседанието на пловдивските окръжни магистрати, започна с близо час закъснение по настояване на защитата на Иван Тотев, за да се запознае с материалите по делото. 

Двамата командировани прокурори от Софийската градска прокуратура, които представиха искането за временно отстраняване от длъжност на Иван Тотев, са Димитър Петров и Емилия Варадинова.

Припомняме, че отстраняването му беше поискано, след като му повдигнаха обвинение за престъпление по служба във връзка с изграждането на новия зоопарк, като щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева.

От Прокуратурата изложиха становището си, че разследването продължава и че ако остане на поста си, Тотев може да повлияе на подчинените си, привлечени като свидетели.

Защитата на Иван Тотев представи в началото на заседанието заповед, според която той е в отпуск от днес до 15 февруари и според която длъжността кмет ще изпълнява единият от заместниците му и в този смисъл той нямало как да влияе на досъдебното производство.

Магистратите обаче решиха да отстранят от длъжност Тотев.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.