Швейцария е увиличила вноса на български продукти с 10 пъти за 10 години

By 17 Юли 2017 Прочетена 1423 пъти 0
България и Румъния изнасят за Швейцария предимно текстил, облекла и обувки България и Румъния изнасят за Швейцария предимно текстил, облекла и обувки

Вносът на български и румънски стоки за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нарастнал 3 пъти за последните 10 години.

За това съобщава анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния в Европейския съюз.

По данни на анализа за периода между 2000 и 2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5%, от Румъния - с 15%, а от България - с 18%.

Общият размер на внесените в Швейцария български стоки и услуги за 2016 година възлиза на 261 милиона франка. Швейцарският износ за България пък е на 360 милиона франка.

България и Румъния изнасят за Швейцария предимно текстил, облекла и обувки, като за 2016 година стойността на стоките от този вид, внесени в Централноевропейската държава от България е на стойност над 100 милиона франка.

Втората най-изнасяна категория стоки от България и Румъния за Швейцария са машините, металите и електрониката. Швейцария пък изнася за България главно химически и фармацевтични продукти, които формират почти поливината от целия износ.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net