Цената на тока няма да се променя до края на годината

By 09 Октомври 2018
Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след проведено обществено обсъждане Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след проведено обществено обсъждане БГНЕС

Цената на тока няма да се променя до края на годината.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов след проведено обществено обсъждане.

По прогнозни данни доставяният от Русия газ няма да поскъпне с повече от 5% в края на четвъртото тримесечие. Това означава, че по закон държавният регулатор няма основание да вдига цената на парното, топлата вода и тока от 1 януари 2019 година.

Има обаче много събития, извън територията на България, които да повлияят върху движението на цената на суровия петрол и долара – факторите, които формират цената на природния газ. Преговорите по прекратяването на договорите с частните американски централи със сигурност няма да приключат до края на годината. В това съм почти сигурен. Така, че няма да се промени цената на тока.

коментира още Иванов

От държавния регулатор са категорични, че цената на енергията следващите години няма да нараства заради направените инвестиции от страна на държавния системен оператор, който поддържа мрежата на страната.

Междувременно продължава проверката, която извършва КЕВР на енергийната борса заради драстични разлики в цените в рамките на няколко дни. Иван Иванов съобщи, че паралелно тече и проверка на ВиК дружества за допуснати нарушения.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Вторник, 09 Октомври 2018 17:02