ВИДЕО: Две могили отбеляза 55 години от обявяването си за град

By 30 Август 2024
Две могили отбеляза тържествено 55-ата годишнина от обявяването си за град.

За малките жители на града денят започна със занимателни и спортни игри в градския парк, организирани от представителите на Катерица.бг, предлагайки на малчуганите възможност да покажат умения в катерене на стени, спортни уреди и конструкции. 

С тържествен концерт с участието на Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Две могили отбеляза празника. Събитието се проведе на площад „Филип Тотю“ пред Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1919“. Сред официалните гости на празника бяха областният управител Драгомир Драганов, кметовете на общините Бяла Димитър Славов и на Ценово д-р Петър Петров, началникът на Районното полицейско управление главен инспектор Петър Ванев, общински съветници и кметове на кметства в общината, ръководители на общински предприятия и структури.

С благословия и молитва за здраве отец Драгомир поздрави жителите на Две могили.
 
В приветствието си към гражданите и гостите на празника Божидар Борисов посочи, че той и екипът му ще продължат да правят всичко възможно, за да отговорят на високите очаквания на жителите на Две могили.
 
Празничната програма продължи с връчване на отличието „Почетен гражданин на Две могили и общината“ и почетния знак „Филип Тотю“.
РЕКЛАМА

За почетен гражданин на Две могили тази година бе избран д-р Бисер Петров. Той е роден на 23 юни 1971 г. в Русе, като средното си образование завършва в Две могили. Дипломира се като лекар от Медицинска академия в София, като последователно работи в поликлиниката в Две могили, Центъра за спешна медицинска помощ, а също и като общопрактикуващ медик. Има придобита специалност по неврология, като от 2007 г. досега работи в беленската болница „Юлия Вревская“.

С почетен знак „Филип Тотьо“ бяха отличени Боян Тончев и Цветомир Панчев.

От 2006 година народните танци се превръщат за Боян Тончев не само в негово удоволствие, но и в професия. През 2016 година става ръководител на ДТС "Ралички" гр. Две могили. Тази роля му позволява да работи с млади таланти и да предава своите знания и страст към танците на следващите поколения.

В момента е продължава да е ръководител на ДТС "Ралички" гр. Две могили. Работи усилено, за да популяризира и запази богатството на българския фолклор, като същевременно вдъхновява и обучава младите танцьори.

Цветомир Панчев също работи в сферата на танцовото изкуство. През 2014г., е поканен като учител танцово изкуство, да води часовете по танци в гр. Две могили при ОДК “Д-р Димитър Пангелов”.

За тези 10г., от 2014 до 2024г., школата по спортни танци към ОДК/ЦПЛР гр. Две могили успя да се утвърди като успешен и траен коректив в Детския спортен календар в Българската федерация по спортни танци. Само за последните три години, школата реализира над 48 успешни участия в Календара на федерацията и на ЦПЛР.

Децата са лауреати с призови позиции от много национални и международни фестивали/турнири.

Със специалната награда на кмета и грамота за прослава на родния край в областта на спорта, бе отличен Валентин Ангелов, роден в Бъзовец и треньор на националния отбор по свободна борба. Отдал живота си за спорта, на Олимпийски игри Париж 2024г. постигна своята мечта - възпитаникът му Магомед Рамазанов спечели олимпийска титла.

 
Официално пред жителите и гостите на празника беше представена и песента за Филип Тотьо, написана по стихове на Койчо Пенчев, уредник на едноименната къща-музей в града. екип на Сдружение „Развитие на социалния капитал“ гр. Две могили. Ръководеният от г-жа Зорница Богданова екип – Андрей Петков – композитор, Милена Петкова – корепетитор, Пламен Симеонов – видео продукция, Иваничка Стоянова – организатор, успяха с много агитации и усърдна работа да създадат прекрасна песен и емоционален клип с участието на местни самодейци певци и танцьори, деца.

90-минутния концерт на именитата българска народна певица Гуна Иванова и нейните внучки Велислава и Ива Костадинови, отбеляза двоен празник – 55 години град Две могили и 55 години Гуна Иванова на сцената! Песни от сърце и душа, кръшни хора и много аплодисменти! 

По традиция празникът завърши със заря.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.