МРРБ отчита бум на регистрации по настоящ адрес в няколко села в Разградско

By 20 Октомври 2023 Прочетена 1542 пъти 0
МРРБ отчита бум на регистрации по настоящ адрес в няколко села в Разградско МРРБ отчита бум на регистрации по настоящ адрес в няколко села в Разградско снимка: КИС 13

Наблюдават значително голям брой новорегистрирали се по настоящ адрес в няколко села в област Разград.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е уведомил премиера акад. Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване в 343 села в страната преди вота на 29 октомври, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Предстоят проверки, които са в правомощията на областните управители, съобщават от министерството. От област Разград в списъка на министерството са попаднали седем села, където е по-драстично внезапното нарастване на броя на регистриралите се по настоящ адрес и желаещи да гласуват в даденото населено място избиратели.

РЕКЛАМА

 

В малките села това особено бие на очи, като в Островче, община Разград, село със 121 избиратели, новорегистрираните са 11, което е 9 процента, и подадените искания за гласуване по настоящ адрес са 28.

В община Разград и в Дряновец изплуват доста внезапно новозаживяли в селото – 54 души , или 7 процента, като подадените заявления за гласуване по настоящ адрес са 168 , при население с избирателни права 733 души.

В Балкански, което е също в община Разград, избирателите са 232, новорегистрираните са 25, или 11 процента, а исканията за гласуване по настоящ адрес са 56. Останалите села с подобна аномалия са Яким Груево – община Исперих, Тертер община Кубрат, Костанденец – община Цар Калоян, Малък Поровец община Исперих.

Тази практика в селата не е нова - обикновено кандидатите за кметове в селата мобилизират близки и роднини предимно от града, да направят тази регистрация и да подпомогнат кандидата, който пък нерядко им дава обещание в замяна да им асфалтира улица, където имат къща, или друго подобно. Тези регистрации изкривяват вота и поставят под съмнение изборния резултат.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net