България и Румъния подадоха съвместен проект пред ЕК за втори мост Русе - Гюргево

By 21 Септември 2023 Прочетена 532 пъти 0
България и Румъния подадоха съвместен проект пред ЕК за втори мост Русе - Гюргево България и Румъния подадоха съвместен проект пред ЕК за втори мост Русе - Гюргево снимка: КИС 13
България и Румъния подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево. 

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, заедно с асоциираните си партньори НКЖИ и АПИ, ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната. Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение. 

Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

 

Всеки подпис, който осигурява транспортната свързаност на България и създава възможности за икономически прираст, регионално развитие и е в помощ на навременното трансгранично придвижване на стоки и услуги е подпис с мисъл за хората и бъдещето на страната.

каза Георги Гвоздейков

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Четвъртък, 21 Септември 2023 16:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net