Не дадоха ход на делото за кражба на експонати от музея в Бяла

By 18 Януари 2017 Прочетена 1505 пъти 0

Не дадоха ход на съдебния процес за кражба на експонати от музея „Освободителна война“ в Бяла.

Делото в Русенския окръжен съд днес беше отложено, тъй като единият от защитниците не успя да са яви поради служебни ангажименти, а обвиняемият Тошко Станев не е получил в законноустановения срок документите по делото. Пред съда бяха изправени и две служителки на музея – Димитрина Мангова и Татяна Йорданова.

Щетата се оценява на 467 334 лева. Обвинението касае периода от началото на 2008 година до 03 октомври 2013.

Според него, са откраднати три пушки, две карабини, различни униформи – със снаряжение и оръжие, параходен фенер, 11 пики, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри. Кражбата е в големи размери и представлява особено тежък случай според обвинението, а при двете служителки на музея има и престъпление по служба.

Оръжията и униформите, които са откраднати, са от времето на Руско-турската освободителна война и са дарение от Русия и Румъния. Според обвинителния акт в началото на 2008 година Тошко Станев е посетил музея в Бяла и се запознал с двете служителки. Разгледал е изложените оригинални униформи, оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури.

Липсата на експонати била установена при проверка на 12 септември 2013 извършена от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата.

Делото в окръжния съд в Русе е насрочено за 1 март.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net