Първата "Аларма": Новият подземен паркинг в Русе - платен и за инвалиди

By 14 Септември 2016 Прочетена 2531 пъти 0

Днес стартира съвместния проект на КИС 13 и Dunavmost.bg - "Аларма".

Първият сигнал, който постъпи в нашите редакции е от Илиян Илиев, който е с трайно увреждане и се опитал да паркира автомобила си в наскоро открития подземен паркинг на Доходното здание в Русе. Въпреки че притежава необходимата карта, която да му осигури безплатно паркиране в новото съоръжение, се оказва че подземното пространство е платено дори и за хора като него.

Илиян смята, че са му нарушени правата, тъй като досега не се е сблъсквал с подобен проблем в Европа, дори и на паркинги, които се стопанисват от частни фирми. Той просто си показвал картата на изхода и минавал без да го таксуват.

След запитване в Общината, от "Комунални дейности" обясниха, че паркингът не е част от зоните за кратковременно паркиране и за него не важат картите на хората с увреждания. Имало и прието решение на Общинския съвет, в което не се посочва че хората с увреждания се освобождават от такса. Илиян обаче не приема това и е решил да си тръси правата.

В крайна сметка остава въпросът дали това е паркинг или паркингоподобно забранено за снимане съоръжение, за което правилата за паркиране на инвалидите в Европейския съюз не важат, въпреки поставените маркировки или знаци.

В тази връзка всички инвалиди смятащи да посетят това инженерно съоръжение, да си подготвят необходимата сумичка, за да могат да паркират безпроблемно.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net