Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум: Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум: Снимка: КИС 13

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум:

 

Възлюбени в Господа чеда на Църквата Христова,

Христос воскресе!

Поздравът, който отново победно звучи в пресветлото утро на Пасха, предава цялото съдържание и смисъл на вярата, с която живеем и в която се спасяваме.

Да, Христос наистина възкръсна от мъртвите! Той победи смъртта и ни дарува живот, който, по собствените Му думи, е „живот… в изобилие“ (Иоан 10:10).

Чудото на Христовото Възкресение е изпитание за човешкия ум, но то е осезаемо от човешкото сърце, което дълбоко в себе си усеща истинността на дивното тайнство на Възкресението. Защото със сърцата си ние знаем, че независимо от заобикалящите ни лоши неща, има Един, Който е Самото Добро; че въпреки цялата ненавист, която тържествува сред човеците, има Един, Който е милостив и Човеколюбец; че наред с целия ужас на войната и смъртта, на които продължаваме да бъдем свидетели, има Един, Който дарува живот, защото Самият Той е живот и Подател на живота.

Пасхалният поздрав неизменно ни напомня и думите, с които Сам Иисус беше приветствал жените-мироносици непосредствено след Своето славно Възкресение: „Радвайте се!“ (Мат. 28:9). Тази единствена по дълбочината на своето съдържание радост, присъстваща в нашия свят още от мига на Благовещението (срв. Лука 2:10), е радост, която можем да наречем всепобеждаваща. Към нея сме призвани, независимо от онова, което наблюдаваме в живота си тук на земята – в нашия свят, който всекидневно самите ние творим и в който поводите за радост изглежда като че ли стават все по-малко. Но радостта, възвестена от Спасителя, е едновременно и земна, и небесна, така както и в Богочовека Христос е съединено небесното и земното.

Както в тайнството на богочовечеството Синът Божи стана Син Човешки и в Него Бог съедини „всичко небесно и земно“ (Еф. 1:10), по същия начин и Неговата славна победа над смъртта – над този най-последен враг и на Бога, и на човека (срв. 1 Кор. 15:26), е радост, чиито измерения са богочовешки.

Своята победа над смъртта Господ прави победа и на всички християни, които сме Негови, затова и днес, и във всички дни на живота ни, радостта ни е пълна, – защото, ето: „Той възкръсна, както беше казал“ (Мат. 28:6).

И в днешния празничен ден, молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята, да вразуми войнстващите богоборци, да дарува утеха и благопреуспяване на народа ни, да закриля родната ни Българска православна църква, утвърждавайки в нея дух на смирение, единомислие и братолюбие.

Мирът и благодатта на Победителя на смъртта – Господ и Спасител Иисус Христос, Божията любов и велика милост, и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас, амин!

Христос воскресе!

† Русенски митрополит Наум

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net