Само три превишения на фини прахови частици са отчетени през януари в Русе

By 17 Февруари 2023 Прочетена 591 пъти 0
Само три превишения на фини прахови частици са отчетени през януари в Русе Само три превишения на фини прахови частици са отчетени през януари в Русе снимка: КИС 13

Само три превишения на нормите за фини прахови часитци 10 микрона (ФПЧ10) са регистрирани през януари в Русе.

При норма 50 µg/m3, максимално отчетената за Русе стойност е 78,7 µg/m3, на 2 януари. 

Средномесечната концентрация на този показател е била 30,7 µg/m3. За същия период в гр. Силистра е регистрирано 1 минимално превишение на ФПЧ10.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

В сравнение с 2022 г., през януари АИС „Възраждане“, разположена в централните части на гр. Русе, е  регистрирала 8 дни с превишения на средноденонощната норма (СДН) за ФПЧ10, с максимално отчетена стойност 69,5 µg/m3 и средномесечна концентрация за периода 44,6 µg/m3.

През месеца в дните с превишения на нормата за фини прахови частици са отчетени повишени, но непревишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен, следствие използването на твърди горива за отопление в битовия сектор.

Липсата на вятър и температурните инверсии спомагат за по-трудното разсейване и задържане на замърсителите в приземния слой на атмосферата.

Данните за качеството на атмосферния въздух (КАВ) за гр. Русе се публикуват ежедневно на интернет страницата на инспекцията, а месечните справки за нивата на фините прахови частици може да видите ТУК.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 17 Февруари 2023 15:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net