ВИДЕО: Слаб интерес в Русе към втория етап от програмата за саниране

By 06 Март 2024 Прочетена 342 пъти 0

Няма голям интерес към втория етап от процедурата за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост в Русе.

До края на февруари са подадени едва 5 проектни предложения, като всички са от резервния списък от първия етап, от който отпаднаха 25 сгради.

Според директора на Дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи" в Община Русе Ивайло Кадишев, има логично обяснение за нежеланието на етажните собствености да участват по процедурата.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Междувременно стана ясно, че срокът за кандидатстване по втория етап на процедурата за саниране се удължава до 28 март включително. По този начин се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят.

Предоставеният ресурс от Националния план за възстановяване и устойчивост е разпределен поравно между шестте района за планиране, но това не означава, че средствата са гарантирани.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточняват, че целите на предписаните мерки за енергийна ефективност за всяка одобрена сграда ще се доказват с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка след приключване на строителните дейности.

Ако не бъдат постигнати минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление "B", всички получени средства ще подлежат на възстановяване.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net