Започна почистването на джамия "Ибрахим Паша" в Разград

By 13 Юли 2016 Прочетена 1628 пъти 0

Във връзка с опасността от разрушаване и за преустановяване процесите на увреждане на разградската джамия "Ибрахим паша", започнаха дейностите по почистване на купола на недвижимата културна ценност.

Ще бъдат отстранени саморасли треви, храсти, дървета и друга растителност. Дейностите се извършват от фирма-изпълнител, с помощта на вишка и специализирана техника, необходима, за да се работи прецизно. Вече са подменени и възстановени всички счупени и липсващи стъкла на прозорците на сградата, за да се спре проникването на дъждовна вода във вътрешността на джамията.

Припомняме, че почистването и подмяната на прозорците е в отговор на писмо от 15 март на областния управител на Област Разград Манол Кившанов, в което той заяви пред Министерството на културата готовността си да предприеме неотложни мерки по опазване на джамия "Ибрахим паша". Дейностите по почистване на купола се извършват съвместно с община Разград, под контрола на техническо лице, за да не се допусне нарушаване покритието на покрива.

Джамията "Ибрахим паша" е паметник на културата, включен в каталога на ЮНЕСКО. Изградена е през 1616 г. и е трета по големина на Балканите. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net