Договорено: Възстановяват ферибота Русе - Гюргево

By 19 Юни 2021 Прочетена 4313 пъти 0
Договорено: Възстановяват ферибота Русе - Гюргево Договорено: Възстановяват ферибота Русе - Гюргево КИС 13

Договориха възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево.

Това стана ясно от поредица срещи, които областният управител Борислав Българинов, заедно със своите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, а също и със заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, проведоха в Гюргево.

Детайлен анализ на Областната администрация показва, че от българска страна в рамките на около месец би могла да се изгради необходимата пристанищна инфраструктура. За съжаление, забавяне би имало в Румъния, поради това, че мястото, където ще спира фериботът е частна собственост и съответно ще трябват повече документи.


Необходимостта от срещата бе породена от нарастващото напрежение сред шофьори и граждани, заради спиращите ТИР-ове по булевардите "Тутракан" и "България".

Отново по изчисления на Областната управа в Русе в рамките на 24 часа само в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира, а това значително ще облекчи трафикът по амортизираното съоръжение.

Дори беше решено създаването на съвместна комисия, която да се заеме моментално с действия за реализацията на фериботната връзка. От българска страна тя ще бъде председателствана от заместник-областния управител Синан Хебибов. Не по-назад остана и темата с изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. За целта се планира в началото на юли да бъде подписано споразумение между институциите от двете страни на река Дунав и дори да бъдат привлечени известни личности, които да се застъпят за каузата. Борислав Българинов изрази и готовност за иницииране на среща с премиерите на България и Румъния, които на място да се запознаят със ситуацията.


Още от началото на следващата седмица се планира реорганизация за движението по Дунав мост
, като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.

Пълна подкрепа бе изразена и от страна на ръководството на Община Русе. Заместник-кметът Златомира Стефанова представи някои ключови проекти и част от приоритетите на Общината през следващите няколко години. Също така тя отправи покана за още по-активно участие за участие в предстоящи културни инициативи, като сред тях е предстоящият международен тунинг фестивал "Маска", който ще се проведе край Русе.

От румънска страна в срещите участваха ръководствата на Префектурата, Окръжния съвет и Общината в Гюргево.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 19 Юни 2021 12:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net