fbpx

ВИДЕО: КИС 13 ви среща с хората, които се грижат Часовникът в Русе да работи

By 01 Ноември 2022 Прочетена 913 пъти 0

Вече повече от пет години за поддръжката на часовника в центъра на Русе се грижат безвъзмездно от сдружение "РусчукБГ".

Благодарение на техните усилия, емблематичният за града часовник, който е част от културното наследство на Русе, ще продължава да бъде пример за неговия европейски дух и да отмерва времето и за идните поколения както го е правил повече от сто години.

Страстта към часовниците кара Александър Първанов, който е приятел и сподвижник на сдружение "РусчукБГ", да направи всичко, което зависи от него, за да може часовникът в сградата на бившата банка "Гирдап" отново да заработи.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Александър Първанов и неговият колега Йовчо Стоянов се занимават веднъж седмично с поддръжката на часовника, откакто отново заработи на 13 октомври 2017 година. Часовникът е изцяло механичен, закупен от реномиран за времето си производител от Германия.

Възстановяването на механизма на часовника е наложило да се прояви изобретателност и да се направят някои нововъведения за по-надеждната му експлоатация.

Сдружение "РусчукБГ" е приело за мисия не само грижата, но и проучването на историята на старите градски часовници, за да се запази живото наследство от миналото на Русе.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Вторник, 01 Ноември 2022 15:53
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar