Отборите на Русенския университет със силно представяне на екомаратона в Лондон

By 12 Юли 2018 Прочетена 1365 пъти 0

116 километра с един кубичен метър компресиран водород. Точно толкова е изминал автомобилът на Русенския университет "HydRU" по време на първото си участие на екомаратона в Лондон. 

Днес във висшето училище посрещнаха двата отбора, които се представиха много добре на тазгодишното издание на екомаратона за енергийно ефективни автомобили в Лондон.

От 11 отбора – "HydRU", задвижван с водородна клетка зае 5-то място, а при болидите в категория "Прототипи", с електрическа батерия – 9-та позиция от 32 участници допуснати до състезанието. Електромобилът измина 472 километра с един киловатчас енергия, като това е най-доброто постижение на отбора в пет-годишното му участие в състезанието.

"HydRU" участва за първи път на екомаратона в Лондон и постигна поставената цел в топ 5, каза ръководителят на отбора доц. д-р Иван Белоев. От отбор "HydRU" се надяват при следващото участие да постигнат още по-добър резултат.

Ръководството на Русенския университет ще предложат създаването на Национална лаборатория за електромобили и такива задвижвани с водородна клетка, като се надяват държавата да подкрепи тази идея.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net