По изцяло нов модел ще определят цената на водата след 2020 година

By 03 Януари 2018 Прочетена 1306 пъти 0

Изцяло по нов модел ще се определя цената на водата след 2020 година.

Ще има тарифа за социално слабите, които ще имат символична сметка, ако ползват 1,5 кубика вода на човек месечно, но ако надхвърлят това потребление, ще плащат за количествата в повече по цените за богати.

Отделно потребителите ще плащат такса "солидарност" по 10 стотинки за кубик, които ще отиват за инвестиции в регионите, в които ВиК-тата не са се обединили, или където водата се доставя чрез помпи в труднодостъпни райони.

Новият тарифен модел е разписан в Стратегията за водния сектор подготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка. Законопроектът е почти готов и вероятно през април ще бъде вкаран за обсъждане в Министерски съвет и след това в Парламента.

Новото в ценообразуването ще бъде такса "солидарност", която ще се заделя за инвестиционни нужди и запълване на дупката от 8 млрд. лв., необходими за справяне с проблемите със загубите на вода и подобряване на качеството на доставката и услугите.

Ще има и две тарифи - за бедни и за всички останали. Предвижда се дневно един социално слаб българин да има право на 50 литра вода. За това количество ще се плаща преференциална цена от 1 лев месечно. Разчетите показват, че това ще струва годишно около 15 млн. лв. на държавния бюджет, с които ще се покрива разликата между социалната и нормалната тарифа.

По данни на Министерството на регионалното развитие за последните 10 години в изграждането на ВиК инфраструктура са вложени над 500 млн. лв. В същото време обаче загубите на вода са средно 60%, докато в останалите държави от Европейския съюз те са 2 пъти по-ниски.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net