Децата на Търговище учат как се изработват сурвакници в Историческия музей

By 20 Декември 2016 Прочетена 1917 пъти 0

Регионалният исторически музей в Търговище и тази година отвори своята Коледна работилница. 

В дните преди Коледа, ученици от началните класове на местните училища участват в различни възстановки свързани с празника и изработване на сурвакници.

Преди началото на практическите занимания музейният педагог Ралица Димова изнася беседа по темата, а децата научават много за символиките и за самите празници: "Разказваме на децата, предаваме традициите, съхраняваме любовта към миналото. Всяка година все повече и повече са децата, радва ни това, удовлетворява ни така и догодина да го направим."

Че такива занимания са интересни и полезни за децата, в това са убедени и учители и родители.

"Имат възможност децата да се запознаят с българските традиции за изработване на сурвакницата, да научат за символиката на всичко, което слагаме при украсата на сурвакницата. Емоцията е страхотна, децата са много доволни, научават наистина интересни неща от нашата история, от нашата традиция.", заяви Албена Радославова - учител в Първо СУ - Търговище.

Материалите за изработката на сурвакниците са приготвени от музея. До сега над 350 деца са преминали през Коледната работилница. Изработените сурвакници децата ги отнасят като подарък по домовете си.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net