Приключиха тазгодишните разкопки на античния град Мисионис /ВИДЕО/

By 01 Октомври 2020 Прочетена 1766 пъти 0

Приключиха за тази година разкопките на античния средновековен град Мисионис, намиращ се близо до Търговище.

Преди около 60 години работа по него започва покойният проф. Димитър Овчаров, като днес делото му продължава синът му проф. Николай Овчаров съвместно с археолози от Регионалния исторически музей в Търговище.


Градът е бил с площ над 700 декара и е основан през III - IV век. Оттогава до сега са разкрити много крепостни стени, няколко базилики и много административни и други постройки. Миналата година започна разкриването на останки от уникален като план епископски дворец от V - VI век, като разкопките продължиха и тази археологическа година.

Този комплекс наистина е феноменален, защото такова нещо до сега не открито не само по нашите земи, но и на други места в Европа. Мога да кажа, той се нарежда сред един от основните паметници -късноримската и ранновизантийската цивилизация. Състои от множество помещения, обединени около вътрешен двор, т.нар. „татрий“, чрез който е влизала светлината. Всъщност планът е класическият „домус“, римската сграда, такива дворцови комплекси откриваме в Помпей, Херкуланум, в самият Рим и на други места в обширната империя. Наоколо се разполагат верижните помещения, апартаменти за спане, триклиния, това е залата за пиршества и други такива елементи на „домуса“, както и в случая един ораторий-малък параклис, който е бил за ползване само за епископите на Мисионис.

обясни проф. Овчаров


Този жилищен комплекс е част от големия епископски ансамбъл заедно с базиликата и кръщелната, които са разкрити през миналия век. Наблизо се намира и баптистерия, която е открита преди две години. Входът към големия дворец е била голяма двукрила врата откъм една от улиците на античния град. Предстоят разкопки и догодина, които ще са също част от него.

Заедно с него ние ще имаме вече цялостно този епископски ансамбъл, от края на 5-6 век, който ще бъде между другото и един паметник освен на науката, но и на културно-историческият туризъм, много интересен за тези, които посещават Мисионис.

допълни още проф. Овчаров

Ние виждаме нещо абсолютно автентично, нещо което е истинско и смятам, че ще има много хора, които ще искат да видят и усетят енергията на това място, защото тези комплекси са ги строили неслучайно тук, те са на енергийни места. Сега вече наша задача е да осигурим финансиране за следващата година, да направим така, че да се подобри достъпът, вие виждате, че е много трудно да се дойде до Мисионис горе до разкопките. Евентуално от Държавен горски фонд да бъде прехвърлено на Община Търговище за да можем да разработваме този обект и да могат повече туристи да го посетят.

заяви кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров


В комплекса тази година са намерени множество находки като монети, апликации и останки от чаши. Също така са открити и части от мазилки с надписи, които тепърва ще бъдат разчетени. От намереното до сега през годините става ясно, че Мисионис е бил важен административен и търговски център в региона, който е съществувал до 14-ти век преди разрушаването от османските завоеватели.

Тази година разкопките бяха финансирани в размер на 60 хиляди лева - от Общината, Министерството на културата и местни бизнесмени.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 01 Октомври 2020 16:53
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net