ВИДЕО: Търговище отбеляза Деня на Независимостта с поход и богат фолклорен празник ВОДЕЩА НОВИНА

By 22 Септември 2024

С инициативата за най-много изминати крачки "Независима надпревара", хоро на Мисионис и празник в местността "Парка" в Търговище отбелязаха 22 септември - Ден на Независимостта на България.

И тази година сред организаторите на честванията по случай празника е местният фолклорен клуб "Омая". Те поведоха поход до средновековния и античен град Мисионис, който тръгна от местността "Парка" в 10:00 ч. На самия археологически обект се изви голямо хоро в рамките на традиционната им инициатива "Съпреживяването "Да се хванем на хорото". От Регионалния исторически музей осигуриха пък екскурзовод, който на място разказа на туристите за историята на обекта.

След похода до Мисионис всички се повеселиха заедно в зоната за отдих в "Парка", където беорганизиран пикник. От "Омая" представиха фолклорна програма. В зоната бе обособен и битов кът, като от клуба предоставиха носии от личната си колекция, с които желаещите успяха да се снимат.

РЕКЛАМА


"Независима надпревара", част от празника, се провежда за четвърта поредна година. Освен празничния 22 септември, с нея се отбелязва и Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), целяща да подобри публичното здраве и да популяризира придвижването със средства, незамърсяващи околната среда.

Всички желаещи да участват трябва да изпратят до местната администрация екранна снимка на извървените от тях крачки, направени днес, записани на мобилно или смарт устройство. Трябва да се приложи и снимка/селфи от разходката до исторически или природни забележителности в рамките на община Търговище.

Участието в инициативата е индивидуално. Извървелите минимум 10 000 крачки на 22 септември ще участват в жребий за разпределението на 50 награди. Специална награда е предвидена за участника с най-голямо постижение.

Материалите се изпращат до 23:59 ч. на 23 септември, на имейл:  presscenter.targovishte@gmail.com. Посочват се имена и телефон за обратна връзка. Жребият за разпределението на наградите ще бъде изтеглен на 27 септември.

Най-добрите постижения, както и красиви, и забавни кадри, ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Община Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.