Реставрират 18 старинни къщи във Велико Търново

By 21 Юни 2017 Прочетена 1652 пъти 0
В момента текат дейности по 8 от сградите в града В момента текат дейности по 8 от сградите в града Община Велико Търново

Във Велико Търново тече реставрационна дейност по близо 20 стари сгради.

През изминалата година още 20 къщи - паметници на културата, са ремонирани в старата столица. Те са разположени в историческата част на града по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов", "Велчо Джамджията", "Михаил Кефалов" и др.

Реставрацията ще продължи с още 18 странни сгради. По 8 от тях вече тече строителна дейност, а собствениците на останалите са изразили готовност за действие.

36 повторни предписания за предприемане на необходими ремонтни дейности по фасади, покриви и конструкция на сгради, са издадени на собственици на паметници на културата. Други 56 къщи по второстепенни улици пък са инспектирани от комисия, състояща се от специалисти по културно-историческо наследство и по строителство и устройство на територията.

От Община Велико Търново апелират силуетните планове на сградите и отредените фасадни цветове да не бъдат променяни по време на ремонтите, за да бъде запазен автентичният облик на Велико Търново.

Необходимите изисквания за извършване на реставрационни дейности могат да бъдат открити в дирекция „Строителство и устройсво на територията”.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net