fbpx

Строят 75 километра от магистрала "Хемус" в следващите 4 години?

By 29 Юни 2017 Прочетена 2260 пъти 0
По време на дискусията под надслов „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север” бяха анонсирани и първите конкретни срокове и цели за изграждането на АМ "Хемус" По време на дискусията под надслов „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север” бяха анонсирани и първите конкретни срокове и цели за изграждането на АМ "Хемус"

Най-малко 75 километра от автомагистрала "Хемус" ще бъдат построени през следващите 4 години, като се планира цялото пътно съоръжение да бъде завършено в срок от 7 години.

Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на национална дискусия за стратегическата инфраструктура в Северна България, състояла се във Велико Търново.

Форумът бе открит от кмета на старата столица Даниел Панов и събра над 250 гости.

Сред присъстващите бяха народният представител от Велико Търново и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати от всички политически сили, кметове, областни управители от цяла Северна България, представители на институции и на бизнеса, университетски преподаватели и много граждани.

По време на дискусията под надслов „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север” бяха анонсирани и първите конкретни срокове и цели за изграждане на аутобана.

Кметът Даниел Панов благодари за инициирането на срещата на регионалния министър Николай Нанков, на Цветан Цветанов и на правителството.

„Правителството на Бойко Борисов е единственото, което предприе реални стъпки към довършването на магистрала „Хемус”, както и за изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Тази стратегическа инфраструктура е жизненоважна за икономическото развитие на Северна България и за първи път е поставена като национален приоритет.”, заяви Даниел Панов.

До края на 2017 г. ще започне строителството на 9,3 км от Ябланица до местността "Боаза" и 16 км след шуменското село Белокопитово в посока Велико Търново. Възложено е и техническо проектиране на още 50 км от "Боаза" до разклона Плевен – Ловеч. До месец септемрви се очакват екологични оценки за създадените идейни проекти за участъците до Велико Търново и Търговище. След излизането им ще бъдат избрани финалните варианти, по които да се работи.

Такива оценки ще има и за проблемния път Русе – Бяла – Велико Търново – Свиленград, който е част от 9-ти паневропейски транспортен коридор. Планира се пътят да се пресича с АМ "Хемус" около Велико Търново.

По време на форума бяха обявени и конкретните финансови механизми, чрез които ще бъдат реализирани проектите – европейски средства, приходи от тол-таксите, които предстоят да бъдат въведени, както и субсидии от публично-частно партньорство, и концесии.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar