Алисе Муртезова: Десетки ученици от нашата община в момента се обучават незаконосъобразно

By 08 Октомври 2023 Прочетена 912 пъти 0
Има реален риск от затваряне на три училища, тъй като Община Русе е проспала обособяването на маломерни паралелки Има реален риск от затваряне на три училища, тъй като Община Русе е проспала обособяването на маломерни паралелки снимка: ГЕРБ - Русе

Десетки ученици от нашата община в момента се обучават незаконосъобразно.

За този сериозен проблем алармираха на пресконференция днес водачът на листата на ГЕРБ за общински съветници в Русе Алисе Муртезова и кандидатите Евгени Игнатов и Светлозар Симеонов.

Въпросът не търпи и ден отлагане, защото касае изключително чувствителна тема, за която ни алармираха директори на училища и тя е, че заради недоглеждане, а може би и заради недостатъчна компетентност на някои общински служители, на риск е изложено съществуването на 3 училища на територията на община Русе, т.е. могат да бъдат затворени.

заяви Муртезова

По нейните думи, въпросните общински служители са проспали или недочели Наредбата за финансиране на институциите в предучилищното и училищното образование, като администрацията не е предложила на Общинския съвет да гласува съществуването на паралелките с по-малко от 10 ученици в ОУ "Отец Паисий" - с. Тетово, ОУ "Георги Стойков Раковски" - с. Ново село, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Семерджиево.

Решение за съществуването им няма, защото предложение няма! В първия работен ден, утрешния, внасяме искане до Председателя на Общинския съвет за свикване на извънредна сесия, на която да се обсъди и гласува решение за разрешаване на паралелките с по-малко от 10 ученици в съответните училища. Интересен факт е, че на сесията на 11 септември 2023 е предложено гласуването на решение само за три училища, а защо са пропуснати точно тези училища и не разбира ли общинска администрация, че училището е най-важната институция в селото. Там, където още съществува, е благодарение на ентусиазма на кметовете на тези населени места, на усилията на учителите, на цялата общност.

заяви още Муртезова и призова всички общински съветници да се откажат от възнагражденията си за извънредната сесия, тъй като една сесия струва на общината не по-малко от 30 000 лева

И не, уважаеми опоненти, не скачайте сега срещу решаването на проблема, обвинявайки ни в популизъм, сведете глави, защото ще скачате срещу себе си, срещу образованието си. Оставям на гражданите на община Русе да си направят изводите защо администрацията е проспала това решение и кой разполага с нашия ресурс, на данъкоплатците. Ние всички с нашите данъци плащаме заплатите на въпросните служители, но образованието им е отговорност на обществото ни, на модела ни, на семействата ни!

каза още Муртезова и припомни, че всичко това се случва на фона на глобалната статистика за демографския срив в България и изчисленията, които нееднозначно ни сочат, че през 2040 г. България ще е с население под 6 милиона души.

Един от дългогодишните общински съветници Евгени Игнатов допълни, че за последните поне 5 мандата на местния парламент, такъв сериозен пропуск, който касае деца, не се е случвал никога.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 08 Октомври 2023 15:44
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net