fbpx

КНСБ подкрепя вдигането на минималната работна заплата, бизнесът е твъро против

By 06 Юли 2017 Прочетена 1520 пъти 0

Правителство, синдикати и работодатели не стигнаха до обща позиция за увеличение на минималната работна заплата на провелото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложението на Министерски съвет е размерът на минималната работна заплата за 2017 да бъде 460 лева.

Работодателите не подкрепят увеличението. Според работодателите България е на пето място в Европейския съюз по най-висока минимална заплата спрямо брутния вътрешен продукт.

"Този подход го приемаме като сбъркана политика по доходите, която води до там, че се стимулира готованството, ниската квалификация, нежеланието да се образоваш и работиш. Това е подход, който гони в чужбина квалифицираните работници. Получаваме много над средноевропейското при ниската квалификация.", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

От КНСБ обаче застанаха зад предложението увеличение.

"На последно място сме в ЕС като минимална работна заплата. Последователна политика в това отношение ще доведе до преодоляване на съществените неравенства, които се задълбочават с всяка година.", заяви представителят на КНСБ Любен Томев.

На заседанието работодателските организации са предложили компромисен вариант за въвеждане на брутна месечна заботна заплата в размер на 460 лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar