ВИДЕО: От понеделник започва издаването на ново поколение лични карти

By 13 Юни 2024

От 17 юни започва издаването на лични карти от ново поколение.

С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Смяната на личния документ не е задължителна.

От Областната дирекция на МВР в Русе съобщават, че на 14 юни звената "Български документи за самоличност" в районните управления в БялаДве могилиВетово и Сливо поле няма да приемат заявления за издаване на лични карти.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Личната карта от ново поколение отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от Европейския съюз, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст със срок на валидност 4 години. Отпада обаче възможността за безсрочен документ на граждани, навършили 58 години.

На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години.

До края на 2024 цената на новите документи остава непроменена за всички видове услуги.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.