ВАС отмени пръстовия идентификатор в болниците

By 22 Ноември 2016 Прочетена 1145 пъти 0

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор.

Припомняме, че в определение на тричленен състав на Върховния административен съд от вчера се посочва, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при хоспитализация и дехоспитализация. По този начин обяви разпоредбата от март тази година бе обявена за нищожна.

В становището на върховните магистрати се посочва, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях, усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС.

Според здравното минситерство обаче идентификаторът е механизъм за контрол.

По официални данни, за първата половина на ноември в сравнение със същия период на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн. лв. по-малко. Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, след въвеждането на идентификатора.

Тъй като решението на ВАС ще бъде обжалвано, до окончателното произнасяне на съда лечебните заведения ще отчитат дейността си по системата за пръстова идентификация.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net