РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ: Стотици излязоха на протест в Бяла срещу закриването на Районния съд

By 09 Юни 2021 Прочетена 4539 пъти 0

Бяла излезе на протест срещу планираното от Висшия съдебен съвет закриване на Районния съд в града.

Инициативен комитет вече събира и подписка за запазването на институцията.

В Бяла има съд още от 1878 година. Според кмета на общината Димитър Славов, ако Районният съд бъде закрит, това ще засегне по-справедливото правораздаване в района, който обслужва 4 общини. Затова от името на кметовете в региона ще бъде изпратено писмо с единодушното им становище съдебната структура в Бяла да се запази.

От Регионалната колегия на нотариусите към Апелативния съд във Велико Търново също протестират срещу модела на съдебна реформа, който се предлага.


Според адвокат Росен Тодоров, закриването на Районния съд в Бяла ще доведе до оскъпяване на производствата и редица неудобства за гражданите. Хората са притеснени също, че за всяко дело ще трябва да ходят до Русе, който е на около 50 километра.

Реформата предвижда 55 oт районните съдилища в страната да станат териториални отделения на най-близкия окръжен съд. Какво обаче ще се случи с тях, ще реши следващото Народно събрание, тъй като са необходими и законови промени.

Веднага след протеста се проведе и извънредно заседание на Общинския съвет, което телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО. На него местния парламент прие единодушно становище срещу предлаганата реформа. То ще бъде изпратено на компетентните по въпроса институции.

Пълен запис от него, както и дискусиите по темата, може да видите ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Сряда, 09 Юни 2021 17:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net