Незаключена стрелка на релсите била причината за трагедията в Хитрино?

By 12 Март 2018 Прочетена 1520 пъти 0

Незаключена стрелка на релсовия път може да е причината за трагедията в Хитрино.

Това сочи нова техническа експертиза, изготвена от екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин по поръчка на фирмата-собственик на катастрофиралата влакова композиция.

Изчисленията показвали, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията можела да се обърне, ако скоростта надвиши 111,5 км/ч, което не съответства на данните от разследването. Локомотивите и първите 5 вагона на композицията минали през конкретната стрелка безаварийно. Проблемът възникнал при преминаването на шести вагон, чиито колела тръгнали едновременно по двата коловоза. Дерайлирането е било неизбежно, тъй като стрелката е позволила първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а вторите  - по другия.

В резултат на това се скъсала връзката между шести и седми вагон и влакът дерайлирал. Цистерната с пропилен не е отговаряла на условията за безопасност и не е трябвало да се движи, пише още в заключението. Конструкцията на този тип цистерни се оценява като опасна поради своята крехкост. За експлоатираните към момента на забраната вагони дадени предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи, които да гарантират тяхната безопасност.

В обвинението, което е внесено в Шуменския окръжен съд е посочено, че товарният влак е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при разрешени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция, която причини смъртта на седем души. Обвинени за това са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Делото срещу тях се гледа по съкратеното производство.

Заседанията ще са на 21, 22 и 30 март и на 16, 17 и 19 април. Още 6 дати са определени и за май.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net