ВИДЕО: Реставрират и укрепват Музикалния дом в Разград с пари от Министерството на културата

By 18 Декември 2023 Прочетена 1238 пъти 0

Министерството на културата отпуска финансова подкрепа в размер на 170 000 лв. за укрепването и ремонта на Музикалния дом "Екатерина и Димитър Бъчварови" в Разград.

Това стана възможно, след като през септември т.г. собственикът на обществената сграда - Народно читалище "Развитие 1869", кандидатства за целева финансова подкрепа по програма "Опазване на недвижимото културно наследство" за консервация и реставрация на недвижими културни ценности през 2023 година.

Читалището кандидатства с инвестиционен проект за конструктивно укрепване, ремонт на покрива и фасадите на Музикалния дом.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Автори на проекта са арх. Цветелин Радев и инж. Димитър Колев, съгласуван е в Националният институт за недвижимо културно наследство по реда на Закона за културното наследство.

Последва одобрение, със становище на Министерството на културата, налице е разрешение за строеж от Община Разград. Проектът получи подкрепа и от техническата и експертна комисия на министерството във връзка със спешната необходимост от ремонт.

Сградата е строена през 1938-1940 г. и е със статут на паметник на културата. Тя е център на музикални прояви и обучение. Културният дом, който се намира на самия бряг на река Бели Лом, се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт поради прогресираща ерозия, която застрашава не само нейната цялост, но и безопасното му ползване за обществени цели. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 18 Декември 2023 16:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net