Четири дни с превишения на фин прах са регистрирани през септември в Русе

By 18 Октомври 2023 Прочетена 379 пъти 0
Четири дни с превишения на фин прах са регистрирани през септември в Русе Четири дни с превишения на фин прах са регистрирани през септември в Русе снимка: КИС 13

Четири дни с превишения на средноденонощните норми за фини прахови частици 10 микрона е регистрирала АИС "Възраждане" в Русе през септември.

Това сочат данните от месечната справка, която се подготвя и публикува на интернет страницата на инспекцията. Всички превишения са регистрирани в края на месеца, като най-висока концентрация е отчетена на 29 септември – 60.66 микрограма на кубичен метър (μg/m³), при норма 50 (μg/m³).

Запазва се тенденцията за увеличаване на дните с превишения на този атмосферен замърсител с настъпването на есенно-зимния сезон. Само от  началото на октомри до момента има регистирани шест превишения на нормите на фините прахови частици 10 микрона.

РЕКЛАМА

 

Макар, че отоплителният сезон все още не е започнал, за гр. Русе влияние оказват и активните строителни дейности в града и преноса на димни газове вследствие нерегламентираното тертиране на следжътвени остатъци в пограничния район на Република Румъния.

За град Русе от началото на годината до края на септември има петнадесет дни с превишения на фин прах.

В град Силистра, където също се провежда непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух, до момента е регистрирано само едно превишение на нормата за фини прахови частици 10 микрона.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:54
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net