Данъчни инспектори в Русе започват търсенето на скрито разпределение на печалби

By 18 Септември 2017 Прочетена 1368 пъти 0
За тях счетоводните баланси сочат, че разполагат продължително време с голяма сума пари в брой За тях счетоводните баланси сочат, че разполагат продължително време с голяма сума пари в брой КИС 13

Инспектори от Националната агенция за приходите в Русе започват проверка на 34 фирми от региона за скрито разпределение на печалби.

За тях счетоводните баланси сочат, че разполагат продължително време с голяма сума пари в брой. Това е първата група от русенски фирми за проверка, част от хилядите такива в страната, уточняват от НАП.

Проверките ще изследват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба.

Данните сочат, че 1289 от фирмите в страната имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 пък са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лева, като от НАП очакват техният брой да нарастне значително в близките месеци.

Съмненията на ревизорите са, че когато декларират голяма сума пари в брой, фирмите избягват плащането на корпоративни данъц и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството, като например скъпи команди, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т.н.

Ако при проверките инспекторите открият данъчни и осигурителни нарушения, ще бъдат започнати ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните 5 години, предупреждават от НАП.

Агенцията дава шанс на фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби да ги уведомят и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net