ВИДЕО: Иван Белчев: ЦИК да помисли как да промени бюлетините, за да няма недействителни гласове

By 03 Ноември 2023 Прочетена 562 пъти 0

ЦИК да помисли как да промени вида на бюлетините, за да се избегнат недействителните гласове.

Това предлага народният представител от Русе Иван Белчев, предвид отчетените 15,6% невалидни бюлетини средно за страната след първия тур на местния вот.

Както стана ясно, основната причина за недействителния вот е отбелязването само на преференция, без избор на партия. Според депутата Иван Белчев, проблемът с големия брой невалидни бюлетини е лесно предотвратим ако предварително се направят тестове с различни възрастови групи, за да се разбере защо избирателите допускат грешки и да се въведат необходимите корекции.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Освен оптимизация на бюлетините, според народния представител, е необходимо ЦИК да вземе и мерки за повишаване на информираността на гражданите по отношение на правилното попълване на бюлетините. Според Белчев, съществен принос към недействителния вот е имала и отмяната на машинното гласуване.

Иван Белчев се надява от ЦИК да предприемат необходимите мерки не само за гарантиране на честността на бъдещите избори, но и за поддържане на доверието на гражданите в демократичния процес.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net