Казанджии от цяла североизточна България блокираха Дунав мост

By 19 Април 2016 Прочетена 1355 пъти 0

Протест на над 100 собственици на казани за варене на ракия от цяла североизточна България блокира русенския Дунав мост днес преди обяд. Те пристигнаха с колите си от цяла Североизточна България и за 40 минути окупираха кръговото кръстовище преди граничния пункт.

Протестът им бе насочен срещу промените в закона, които предвиждат да работят само шест месеца в годината и да варят до 500 литра ракия.

Със свирки, тъпан и народни хора, както и плакати с надписи„Ракията стои над политиката“, казанджиите изразиха несъгласието си с новото положение. Те настояха преразглеждане на нормативната уредба, която регламентира дейността им.

По думите на протестиращите, новите правила ги обричат на фалит. Очаква се масово съкращаване на работници, които в цяла страна са около 4000. Освен това, направените инвестиции стават невъзвращаеми, тъй като казанджийниците не могат да работят на пълен капацитет. Исканията им са да се върне отново старият закон, който позволява на казаните да работят целогодишно и да се варят до 1000 литра ракия. 

Очаква се финансовата комисия в Народното събрание да разгледа исканията на казанджиите в четвъртък

След намесата на полицията, която записа номерата на блокиралите кръговото кръстовище автомобили, казанджиите затвориха на няколко пъти движението със жива верига.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net