Община Русе настоява правителството да преразгледа отпадането на интермодалния терминал от ПВУ

By 06 Октомври 2023 Прочетена 475 пъти 0
Община Русе настоява правителството да преразгледа отпадането на интермодалния терминал от ПВУ Община Русе настоява правителството да преразгледа отпадането на интермодалния терминал от ПВУ

Община Русе настоява правителството да преразгледа позицията си за отпадането на проекта за интермодалния терминал.

Общината изрази отрицателно становище относно отпадането на проект "Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България – Русе" от възможността за финансиране чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

В официално писмо до министър-председателя и министрите на финансите, регионалното развитие и благоустройството и транспорта и съобщенията заместник-кметът на Русе Димитър Недев изрази несъгласието на администрацията с правителственото решение.

Писмото посочва, че като един от най-големите градове в страната, притежаващ най-голямото речно пристанище, включено в основната  ТEN-T мрежа на територията на България, Русе комбинира няколко различни вида транспорт и се превръща във важен интермодален транспортен център на Северна България.

Успешното включване в нарастващия товарооборот от река Дунав и Русе към Черно море ще утвърди общината като един от ключовите логистични и дистрибуционни центрове на Балканите. Това ще засили възможностите за развитие на обмена и съответно икономическия растеж в Северна България.

РЕКЛАМА

 

Изграждането на интермодалния терминал ще има принос за намаляване на разходите за потребителите, намаляване на замърсяванията на въздуха и за редуциране на разходите поради промените в климата. В писмото Димитър Недев засяга и болната тема на русенските граждани и институции с качеството на въздухa и как проектът ще повлияе на неговата чистота.

Изключването на такъв жизненоважен транспортен и бизнес проект би лишило Русе и региона от развитието на екологичен транспорт, подобряването на социално-икономическите условия и  привличане на целенасочени инвестиции за подобряване на конкурентоспособността. Това препятства и възможността да се обслужват вносът и износът от областите Русе, Разград и Силистра от и към Турция, Гърция, западна Румъния, Русия, Украйна, Прибалтийските страни и държавите от Централна и Западна Европа.

Изключването от финансиране за интермодалния терминал ще доведе и до редица пропуснати ползи. Сред тях са увеличените приходи в местния бюджет, повишаване стандарта на живот на русенци, намаляване на пътния трафик и пътно-транспортните произшествия, повишаване стандарта на живот, създаване на нови работни места, повишаване атрактивността на терените, както и икономии от експлоатационни разходи на превозните средства.

В писмото се настоява българското правителство своевременно да преразгледа решението си и да остави ключовия за Русе проект за финансиране чрез Националния план за възстановяване и устойчивост.

Община Русе очаква необходимите допълнителни средства за успешното му реализиране.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:15
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net