ВИДЕО: Почина Негово Светейшество българският патриарх Неофит, Русенското духовенство скърби

By 14 Март 2024 Прочетена 336 пъти 0

На 78 години почина Негово Светейшество български патриарх Неофит.

Той издъхна снощи в реанимацията на Военномедицинска академия в София след продължително боледуване.

Патриарх Неофит оглави Българската православна църква през 2013 година.

Светското име на Негово Светейшество Неофит е Симеон Димитров. През 1959 е приет за ученик в Софийската духовна семинария, а от 1967 до 1971 е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. През 1975 в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим. През 1977 година става архимандрит, а 8 години по-късно придобива епископски сан.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


През 1994 е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От края на 2001, по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска, а той се титулува Русенски митрополит. На 24 февруари 2013 на Патриаршески избирателен църковен събор в София Неофит е избран за Български патриарх.

По повод кончината на Негово Светейшество, днес бе отслужена заупокойна молитва в храм "Света Троица" в Русе, където той бе митрополит в продължение на близо 20 години. В църквата присъстваха и много миряни, които запалиха свещ и се помолиха за душата на Негово Светейшество. 

Патриарх Неофит беше благ човек, който потушаваше конфликти, си спомня за него отец Стефан. С най-добри спомени от патриарх Неофит, докато беше Русенски митрополит, е и католическото духовенство в Русе, начело с отец Валтер.

След кончината на патриарх Неофит, по канон, до 7 дни трябва да се избере наместник-председател на Светия синод, който да предприеме необходимите стъпки за избора на нов патриарх. Кандидатите трябва да са на поне 50 години, да са управлявали епархия като митрополити най-малко 5 години и да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Сред деветимата кандидати, които отговарят на изискванията е и Русенският митрополит Наум. Изборът на нов български патриарх трябва да стане в рамките на 4 месеца от Патриаршеския избирателен църковен събор.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 14 Март 2024 16:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net