РИОСВ - Русе праща отрицателно становище за инсинератора край Гюргево

By 23 Август 2023 Прочетена 709 пъти 0
РИОСВ - Русе праща отрицателно становище за инсенератора край Гюргево РИОСВ - Русе праща отрицателно становище за инсенератора край Гюргево снимка: КИС 13

РИОСВ - Русе изготви отрицателно становище по проектно предложение за инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци, което се инициира в пограничен район на територията на Република Румъния.

За това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията. Оттам уточняват, че РИОСВ счита, че има потенциал за трансгранично въздействие от дейността на инсталацията.

При прегледа на Доклада за ОВОС /Оценка за въздействието върху околната среда/ е установено незадоволително описание на инвестиционното предложение както в етапите на производствения процес, така и на техническата инфраструктура, необходима за осъществяването му до и на територията на площадката, което предизвиква неясноти относно цялостния производствен процес.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Отчетено е, че в доклада няма данни за начина на съхранение на опасните химични вещества, които ще се използват като реагенти и/или спомагателни материали. Представената информация по фактор "Отпадъци" също е незадоволителна. Недостатъчно са представени данни, поради което остават неизяснени начинът на сортиране на отпадъците, вероятността от доставка на отпадъци от други страни, начинът и периодът на съхранение, както и последващото третиране на образуваната в производствения процес пепел.

План за управление на миризмите не е предложен, както и не е представена детайлна оценка на неорганизираните емисии на площадката.

РИОСВ - Русе изиска становище и от РЗИ - Русе относно потенциалния здравен риск от осъществяване на намерението върху населението на Русе.

Към настоящия момент административната процедурата е на етап оценка на изработения Доклад за ОВОС за реализиране на инвестиционото предложение.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 23 Август 2023 14:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net