ВИДЕО: Сериозен ръст на средствата в извънболничната помощ. Какво значи това за пациентите?

By 22 Февруари 2024 Прочетена 534 пъти 0

Средно с над 23% се увеличават средствата за дейности в първичната извънболнична помощ.

Това става ясно от бюджетните параметри на подписания анекс към Националния рамков договор. Ръст от над 17% има при специализираната помощ, а за медико-диагностични дейности средното увеличение е с 22%.

Най-важните промени в анекса са свързани с профилактиката на пациентите, като е разширен обхватът на изследванията, коментира д-р Татяна Матева, която е общопрактикуващ лекар в Русе. Така например се намалява възрастта за изследване на туморен маркер при мъжете от 50 на 40 години, а при децата се дава възможност да се изследва холестерол съвсем рано, което има отношение към профилактиката на затлъстяването.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Положителна промяна е и преминаването на ядреномагнитния резонанс към лекарите от специализираната извънболнична медицинска помощ.

Освен това, в анекса е записано, че 11 амбулаторни еднодневни процедури ще заменят клиничните пътеки и няма да се налага хоспитализация на пациентите.

Д-р Матева призовава пациентите да имат активно отношение към своето здраве и да се възползват от възможностите за профилактика и допълнителни изследвания.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 22 Февруари 2024 14:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net