ВИДЕО: Земеделци от цялата страна блокираха отново Дунав мост при Русе

By 07 Април 2023 Прочетена 983 пъти 0

Земеделци от цялата страна с десетки трактори и селскостопанска техника отново блокираха днес района на Дунав мост при Русе.

Протестът бе организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Ефективните им действия бяха координирани съвместно с фермерски организации от Румъния, които също проведоха паралелни протести на много места в северната ни съседка.

Засиленият внос на Украински стоки подбива българските пазари и родната продукция залежава по складовете, тъй като не може да се реализира, недоволстват зърнопроизводителите. Освен това, само след три месеца ще прибират новата реколта, а няма да има къде да я слагат. Изчисляват, че загубите им досега са около 800 милиона, а продукцията по складовете е за близо 4 милиарда лева.

Основното искане на земеделците е да не се удължава за България и Румъния действието на европейския регламент, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Фермерите настояват да бъдат въведени работещи защитни клаузи и механизми, като квоти, антидъмпингови мита и депозитни такси при внос, които предоставят възможност за регулирането на прекомерните потоци на земеделска продукция.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Земеделците не разбират защо негативните последици от премахването на вносните тарифи и бариерите в търговията със селскостопански стоки с Украйна са непропорционално поети от държавите членки в географска близост до Украйна.

Протестът на зърнопроизводителите беше подкрепен и от други сектори в селското стопанство.

В знак на протест срещу политиката на Европейския съюз в земеделието, беше запален кошер. Оказва се, че пчеларите също страдат от безмитния украински внос.

Фермерите настояват и да се използват по предназначение транзитните коридори за украинските стоки, за да достигат до трети страни, които наистина се нуждаят от тях.

Протестът на земеделците на Дунав мост завърши с голямо хоро.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 07 Април 2023 15:17
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net