Новата транспортна схема на Търговище предвижда нови светофари и кръгови кръстовища в града

By 09 Февруари 2018 Прочетена 2009 пъти 0
На обществено обсъждане на 8 февруари, в сградата на местната администрация бе представен проектът на Генерален план за организацията на движението в Търговище На обществено обсъждане на 8 февруари, в сградата на местната администрация бе представен проектът на Генерален план за организацията на движението в Търговище КИС 13 / архив

На обществено обсъждане на 8 февруари, в сградата на местната администрация бе представен проектът на Генерален план за организацията на движението в Търговище.

Присъства ръководството на Общината и представител на фирмата, изготвила проекта, общински съветници и граждани.

"Възложихме изготвянето на тази схема, защото проблемът с нарастващия брой автомобили става все по-осезаем с всяка изминала година. През 2017 г. в Търговище са регистрирани над 30 хил. превозни средства, докато през 2012 г. те са били 15 хил. Само за последните 5 години увеличението е двойно.", заяви кметът д-р Дарин Димитров.

От проектантската фирма обясниха, че схемата е идеен проект за развитието на организацията на движението в града за следващите 10-15 години и е съобразена с Общия устройствен план на Търговище.

Едно от предложенията за увеличаване пропускателната способност е изграждането на 3 нови кръгови кръстовища. Едно от тях е на ул. „Паисий“ и „Капитан Данаджиев“ – една от най-натоварените точки в пиковите часове на деня. Като алтернатива там се предлага поставянето на светофарна уредба. Другите кръгови кръстовища са предвидени на бул. „Трайко Китанчев“ и бул. „Александър Стамболийски“, както и на кръстовището на улиците „Кюстенджа“ и „Стефан Караджа“.

Светофар е планиран и до болницата, на кръстовището на бул. „Сюрен“ и новоизградения т.нар „пробив Катрафилов“.

Друго, от предложените решения, е въвеждане на еднопосочно движение по улиците „Раковски“ и „Петлешков“, като алтернатива на паркирането по тротоари, улици и зелени площи. Бяха изразени мнения от граждани, че мярката е нецелесъобразна и ще доведе до трудности в придвижването между различни точки на града.

Предлага се и въвеждането на „Синя зона“ в центъра, а за улиците на които това е невъзможно, да се забрани паркирането. Проектантите са установили, че в настоящия момент паркирането в централния район е повсеместно без да се спазват никакви изисквания. Паркира се в зоните на кръстовищата, по тротоарите и зелените площи, с което се затруднява движението в съответния район.

Оказва се, че 60 % от всички налични коли се паркират по улиците. 30 % са в лични гаражи и 10 % в обществени паркинги. В града има общо 12 паркинга с 440 паркоместа, което е крайно недостатъчно.

Поради голямата дължина на централната пешеходната зона (ул. „Васил Левски“), липсват достатъчно напречни връзки за свързване на двете части на града. Тук се предлагат два варианта – да се продължи ул. „Епископ Софроний“ през пешеходната част, както и да се ушири ул. „Хан Кубрат“.

Планът дава идея за допълване на 17 км велоалеи, които да покрият територията на града и да насърчат този евтин и екологичен начин на придвижване.

Всички получени предложения от граждани ще бъдат разгледани от Комисията по транспорт и безопасност на движението. Проектът за план ще бъде преработен и представен отново. Транспортната схема следва да бъде одобрена и от Общинския съвет.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net